DAGENS PRESSMEDDELANDE
torsdagen den 11 mars 1999

Det går att sluta 1.


En dag förstår man
Insikten att man blivit beroende av sina lugnande och sömngivande tabletter kan komma på många olika sätt. För en del kommer den långsamt. Kanske efter många års dövade känslor av obehag inför tabletterna. Känslor som växer till förvissningen att "utan tabletterna kan jag inte leva." För andra kommer den plötsligt. Kanske som ett resultat av att läkaren en dag säger att "det är dags att sluta nu." Eller när tabletterna oväntat tar slut under semestern. Eller när man bara inte hittar dem just när man behöver ta en. Det kan innebära den första panikupplevelsen.

Skam och förnedring
Följden av insikten om beroendet är ofta nog en känsla av fångenskap och förnedring. Man upptäcker att man inte bara är beroende av tabletterna utan också av läkaren som skriver ut dem. Skammen blir en daglig följeslagare. Skam för att man inte klarar av att gå ut och handla, inte bjuda hem vänner, inte åka tunnelbana, inte delta på konferensen eller mötet inte göra något av allt det som alla andra tycks klara utan tabletter.

Det går att sluta
När insikten om beroendet kommit. När oron för att inte få ett nytt recept dyker upp vid varje läkarbesök. När tabletterna börjat föda sin egen ångest, då är det tid att minnas att det är möjligt, det går att leva ett bättre liv utan tabletter. Det går att sluta!

Hur gör man?
Vi har ingen patentlösning, men följande metod har vi använt, med framgång, i många år.
1. Börja med att föra en noggrann, men kortfattad, dagbok som innehåller:
a) klockslag då du tar tabletten/tabletterna. b) hur många, vilken styrka, vilken sort.
c) skälet till att du tar tabletterna just då (situation och känsla).
2. Efter en till två veckor går du igenom dagboken. a) Är din konsumtion regelbunden så blir frågan: Var under dygnet är det lättast att ta bort en tablett eller en halv eller en kvarts?
b) Är din konsumtion mycket oregelbunden så bör ditt första steg vara att jämna ut den under ett par veckor innan du tänker efter vilken tid på dygnet du kan skära ned dosen.
3. Minska dosen så mycket som du tror att du klarar utan att bli alltför rädd. (Ex. en halv tablett mindre på morgonen.) Håll denna nya dosering i två veckor.
4. När två veckor gått går du åter igenom dagboken och tänker efter var du kan ta bort nästa tablett eller del av tablett. Är abstinensbesvären alltför påtagliga så avvaktar du ytterligare en vecka med att minska dosen.
5. Fortsätt på det här viset i två till treveckors intervaller.

Jan Albinson Lena Westin
_______________________________________________________________

KILEN-Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa
Kammakargatan 7, 111 40 Stockholm
Tel.08-696 0100 Fax.08-696 0110
e-post [email protected] https://kilen.org