DAGENS PRESSMEDDELANDE
fredagen den 27 oktober 2000

CRM- Globalt system för konsumenters egna rapporter om biverkningar och skador av läkemedel

KILEN och Sverige står som initiativtagare till uppbyggandet av ett globalt nätverk av verksamheter som tar emot biverkningsrapporter direkt från patienten/konsumenten. Nätverket kallas RE:ACT! och rapporteringssättet kallas CRM (Consumer Reports on Medicines)

Vi behöver läkemedel. Vi behöver bra och effektiva läkemedel. Vi behöver läkemedel utifrån människors behov, i rika länder såväl som i fattiga länder. Och vi behöver en rationell användning av läkemedel. System för att fånga upp tidiga signaler på biverkningar är viktiga för att rationell användning skall kunna uppnås. Starka marknadskrafter och rapporteringssystem som är begränsade till läkare förhindrar både kunskapsutveckling och prevention.

I många länder saknas möjligheten till att rapportera biverkningar. I de länder som har system för rapportering, som Sverige, är det endast läkare som får rapportera. Det är ett frivilligt system där läkaren ombeds att rapportera misstänkta biverkningar på nya läkemedel. Endast 5% av alla läkare rapporterar biverkningar. Rapporteringsgraden varierar mycket mellan olika länder. I Sverige tog läkemedelsverkets biverkningsenhet emot ca 2900 rapporter 1999. I vissa länder tar myndigheten endast emot 3-4 stycken och i andra inte en enda.
I Sverige beräknas biverknings och felmedicineringsnotan uppgå till lika mycket som våra läkemedel kostar 21 miljarder per år.

Det stora problemet med den professionella rapporteringen är, att läkare rapporterar så lite.

Läkemedelskonsumentens, patientens, erfarenheter och kunskaper är hitintills helt lämnade åt sidan. Myndigheter har en stor misstro till konsumentrapporter. Man tar helt enkelt inte emot rapporter från patienter. Rapporterna behandlas som "second class" eftersom rapporterna sägs vara ovetenskapliga och okunniga.

I de länder i världen där ett professionellt system redan existerar (som i Sverige) måste därför ett separat konsumentrapporteringssystem byggas upp som skapar sin egen status. Det etablerade medicinska systemet har annars alltid tolkningsföreträde. Det medicinska etablissemanget sluter sig samman mot kritik, nya rön och signaler. För att kunna bryta det invanda mönstret måste ett nytt system skapas.

I de länder i världen där inget biverkningssystem existerar idag, kan det finnas möjlighet att skapa ett system som både tar emot rapporter från professionella och konsumenter.

Fördelar med direkt från konsumeten-rapporter (CRM)
" Tidigare signaler på problem
" Snabbare kunskapstillväxt
" En mer komplett bild av problemet, genom människors egna berättelser.
" Stärker konsumentens roll och makt

På olika platser i världen Afrika, Asien, Latinamerika, Canada, Europa håller nu projekt och system för att ta emot rapporter direkt från konsumenterna på att byggas upp. Rapporterna skall tas emot på det sätt som passar bäst muntligt, skriftligt personlig kontakt, telefon, dator.
Det är viktigt att rapporterna används, dels som underlag för vidare undersökning och forskning, men också genom att ge en feedback till uppgiftslämnare, allmänheten, media. Rapporterna skall inte vara hemliga, men skyddade av sekretess.

Vi har inte längre råd att inte använda alla resurser till kunskap om läkemedlens effekter och biverkningar. I Sverige och åtminstone i 58 länder till, finns intresse för att skapa ett helt nytt system för konsumentrapportering, därför har vi tagit initiativet till att skapa ett center för global datainsamling.

Detta är ett kort utdrag från "Idé och praktik " ett konsensusdokument antagit vid den första internationella konferensen om konsumenters direktrapportering av läkemedelsbiverkningar sept 29 okt 1, 2000, Sigtuna, Sverige.

Konferensen samlade intresserade från 59 länder. Läkare, farmaceuter, konsument-företrädare, myndighetspersoner från 39 länder deltog. WHO öppnade konferensen och ger initiativet ett kraftfullt stöd.

Om Du är intresserade av konsensusdokumentet, hör av Dig. En 10-minutersvideo från konferensen kan även beställas.

KILEN och dess föregångare, har arbtat med läkemedelsfrågor biverkningar, beroende, förskrivningsmönster ur ett konsument- och folkhälsoperspektiv, sedan 1975. Arbetet bedrivs på två plan, dels genom att ge stöd till dem som drabbats av läkemedelsproblem, samtal om biverkningar etc., dels genom ett brett preventivt arbete, där uppbyggnaden av konsumentdatabasen ELIN är en mycket viktig del. Konsumentdatabasen startade som ett EU-projekt 1996.




Jan Albinson & Lena Westin