DAGENS PRESSMEDDELANDE
onsdagen den 25 september 2002

Media grumlar begreppen och gör reklam för läkemedelsindustrin.
Var finns den kritiskt granskande journalistiken?
Kan journalister tänka själva?

Nu har det hänt igen! Finns det ingen etik inom media?
När läkemedelsföretaget Pfizer anordnade ett seminarium om antidepressiva läkemedel måndagen den 23 september annonserade P1-programmet God morgon Världen det som en debatt värd att omnämnas i veckan som kommer ingen kommentar om att Pfizer var värd för seminariet. Nyhetsbevakningen av detta seminarium har gått i samma stil ingen kommentar om att Pfizer var värd för seminariet.

Göteborgsposten hänvisar till seminariet och skriver:
Bara fyra av tio patienter med depression fullföljer behandling. Därmed hinner sjukdomen inte läka ut och risken för återfall är stor. Ju fler gånger man insjuknar desto allvarligare och mer svårbehandlad blir den, enligt ett seminarium om antidepressiva läkemedel i Stockholm igår.
Jan Wållinder, professor vid psykiatriska kliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anser att detta hittills inte uppmärksammats tillräckligt. Dålig följsamhet är en av de viktigaste orsakerna till psykisk ohälsa.
Om man läser denna text är det då inte viktigt att veta att Pfizer bjöd in och att professor Jan Wållinder är en av de stora förespråkarna för antidepressiva läkemedel. Och är det inte viktigt att veta hur hans koppling till läkemedelsindustrin ser ut?
Varför slutade patienterna behandlingen? Kanske de var feldiagnosticerade, kanske det var en felmedicinering?

Vi vet att läkemedelsindustrin är i kris, försäljningstakten måste öka. Nya läkemedel måste ut på marknaden fortare och oftare. För att detta skall kunna ske så måste allmänheten konsumera mera läkemedel. Budskapen är enkla, vi skall äta mera, flera och dyrare läkemedel för allt fler åkommor. Alternativa behandlingsformer tystas ner.

Försäljningen av antidepressiva läkemedlen slår alla rekord. Påståenden som att 10% av befolkningen bör använda antidepressiva florerar. Vem ifrågasätter det?

Samtidigt kommer 55% av samtalen till KILENs rådgivningstelefon (ca 150 samtal per vecka) från människor som drabbats av biverkningar av antidepressiva. Svåra biverkningar som ångest, panik, sömnstörningar, yrsel, svår värk, spänningar och beroende. Utsättningsbesvären, abstinensen, är för många mycket långvarig (månader, år) och de som drabbats förbannar den läkare som en gång så lättvindligt skrev ut dessa lyckopiller utan kunskap och utan information om risker och baksidor.

Vi önskar oss läkare som är obundna av läkemedelsindustrin och som kan tänka själva. Vi önskar oss oberoende journalister. Vi önskar oss en kritisk granskning av de resultat och den vetenskap som används i syfte att öka förskrivning och försäljning av läkemedel.
Vi önskar oss journalister som kan tänka själva!

Kontakta oss gärna om biverkningar, beroende, skador och baksidor av läkemedel och om rationell användning av läkemedel.

Med vänlig hälsning

Jan Albinson Lena Westin