DAGENS PRESSMEDDELANDE torsdagen den 25 februari 1999
Nya trender i marknadsföring av läkemedel
Ett nytt läkemedel som kan hjälpa till att göra oss smala.
Ett nytt läkemedel för social fobi.
Ett nytt läkemedel som förebygger influensa.
Nästan varje dag får vi konsumenter ta del av läkemedelsindustrins landvinningar. Nästan varje dag lyfter media fram de positiva effekterna av dessa nya läkemedel. Vi är med om stora förändringar i marknadsföringen av läkemedel. Tidigare stod endast läkarna i fokus för marknadsföring och reklam, nu är vi alla i fokus. Marknadsföringslagen är tydlig när det gäller receptbelagda läkemedel, de får endast marknadsföras till läkare. Endast i USA är det helt öppet för läkemedelsindustrin att rikta sig direkt till konsumenterna.
Men hur kan det komma sig att konsumenter får ta del av all denna läkemedelsreklam när lagstiftningen säger något helt annat? Vi kan bara konstatera att läkemedelsindustrin är skickligare än lagstiftare, myndigheter och deras förhandlare. De vet hur man slingrar sig förbi fyrkantiga marknadsföringslagar. Nyheter måste väl media få skriva om... Och det är ju inte bara läkemedelsindustrin som vinner på att nyheter släpps direkt till media. Även media tjänar på det. Lösnummerförsäljningen ökar då löpsedlarna handlar om läkemedel!
Men om alla får något, är det inte bra då? Nej, problemet är att konsumenterna inte får vad de behöver. De får alltför ytliga rapporter om "lyckopiller" för tjocka, för smala, för deprimerade, för glömska... De får bara ta del av en sida av kunskapen, de blir förledda att tro att läkemedlen alltid hjälper, att läkemedlen är utan biverkningar etc.
Vi kan inte flytta tiden tillbaka. Vi lever i en tid då läkemedelsreklamen riktar sig till allmänheten och ingen lagstiftning i världen kommer att kunna hindra denna utveckling. Vi önskar då att media tar en ny typ av ansvar. Historielösa journalister som inte vågar eller som inte har vett att vara naturligt skeptiska till alla "positiva" rön, borde gå hem och läsa på innan de får breda ut sig i artiklar.
Vi behöver journalister som kan ställa självklara och grundläggande frågor om biverk-ningsrisker, vad som händer vid långtidsanvändning? Skillnader i effekter för kvinnor och män, barn och gamla? Hur länge skall man äta dessa mediciner? Vad kan man göra istället? etc
Vi behöver media som kan granska förhållandena utifrån ett konsumentperspektiv!
Jan Albinson Lena Westin
|