DAGENS PRESSMEDDELANDE
tisdagen den 2 mars 1999

Stora kostnader för samhället, då majoriteten av läkarkåren saknar kunskap och kompetens om problemet läkemedelsberoende
KILEN tvingas dagligen konstatera att kunskaper om problemet läkemedelsberoende saknas inom läkarkåren. Vi säger inte att alla läkare saknar kunskap. Men vi påstår, efter att varje vecka ta emot samtal från 150-200 människor som drabbats av problemet, att en majoritet av läkarkåren saknar kunskap och kompetens.

Bristerna visar sig i, för det första, att läkaren inte ger en adekvat information om läkemedlen vid förskrivning, trots att de åvilar läkaren sådan plikt (i detta fall talar vi om psykofarmaka och smärtstillande läkemedel). Den nödvändiga informationen om läke-medlens effekter, d.v.s. effekter vid insättning, risk för beroende, abstinens vid utsätt-ning, förbigår de allra flesta läkare helt och hållet. Alltså, de effekter som för en del människor kan komma att innebära lidande, invaliditet, ångest, sömnlöshet, muskelsmärtor, panikångest och långvariga sjukskrivningar det informerar läkaren ingenting om!
För det andra, när patienten kommer tillbaka till läkaren och särskilt frågar, "om det försämrade allmäntillståndet, kan ha med läkemedlens effekter att göra" då svarar de flesta läkare: NEJ!
Många läkare inleder istället ytterligare en medicinering, kanske ett nytt lugnande medel, ett nytt antidepressivt preparat, kanske en smärtstillande eller kramplösande tablett, för den uppkomna värken...
För det tredje, när människor själva upplevt och förstått att de är beroende, och vänt sig till läkare med sitt problem, får de okunnig och bristfällig hjälp. De erbjuds avgiftning eller nedtrappning av läkemedel utifrån ovetenskapligt grundade idéer. Abstinensen beskrivs som lättare influensa och sedan färdigt! Verkligheten ser annorlunda ut vet den som tagit sig igenom problemet!
Den drabbade, den beroende, inser att den okunnige läkarens beskrivning av problemet och dess behandling inte stämmer med den egna upplevelsen. Det vanligaste är då att man tror: Det är fel på mig! För att få veta om man håller på att bli tokig eller inte, om värken i kroppen är cancer eller inte, för att få veta varför man är så sjuk, börjar man vanligen att gå runt till olika specialistläkare, en rundgång som kan pågå i åratal utan resultat.

På detta sätt kommer läkarna med bristande kunskap och kompetens rörande problemet läkemedelsberoende att bidra till ett stort lidande för sina patienter och stora samhällsekonomiska kostnader. Kostnader i miljarder som vi skulle kunna använda till sjukvård!
Se KILEN-rapporten Till priset av vad? Om kostnader och konsekvenser av läkemedelsberoende

Jan Albinson Lena Westin