DAGENS PRESSMEDDELANDE
fredagen den 19 mars 1999

Abstinens och biverkningar ännu flera år efter avslutad behandling

Det saknas kunskaper om hela vidden av de problem som kan komma att uppstå för en människa som har använt psykofarmaka och smärtstillande läkemedel under ett antal år. Dagligen kontaktas KILEN av människor som har slutat med tabletter sedan flera år och fortfarande har besvär efter tabletterna. Ofta har de varit bra en tid, men så har besvären kommit tillbaka. Besvären känner de igen från tiden närmast efter tabletterna. Men de frågar: Har detta med tabletterna att göra och när kommer det att gå över den här gången?

Det är förstås lätt för den oinvigde att tro, att nu har de bakomliggande problemen börjat att visa sig igen, alltså de problem som tabletterna ursprungligen skrevs ut för. Men efter att ha mött ca 30.000 människor och följt ett stort antal på nära håll under många år, så kan vi se ett mönster som inte kan förklaras med "individens bakomliggande problem" utan som en effekt av åren med tabletter.

Det människor klagar mest över är den stora stresskänsligheten. Många har därför svårt att återgå i ett heltidsjobb på grund av stressen. Mag/tarmproblem, konstig känsla av tryck och slitningar i kroppen och i huvudet, yrsel och kraftigt nedsatt ork. En del drabbas även av panikattacker.
Då människor slutar med sina tabletter, efter att ha varit bedövade under många år (även om de haft god hjälp av sina tabletter under en period), så hamnar många i chocktillstånd och djup kris. De förlorade åren, känslokaoset, äktenskapet som slogs sönder, barnen som hann bli vuxna utan att man har varit med... En del av de uppkomna långtidsbiverk-ningarna kan förklaras med att människor drabbas av ett posttraumatiskt stressyndrom.

Att drabbas av långtidsbiverkningar, problem som varar i åratal, är mycket svårt. Men att möta bristande kunskap och förståelse, ett försäkringssystem som inte är anpassat till problemet, att kämpa i motvind och diagnosticeras på nytt, att erbjudas nya läkemedel och att ibland bli betraktad som rättshaverist det är för många det allra svåraste. Och det bidrar till att ytterligare förstärka stresskänsligheten.

Efter att ha arbetat i snart 25 år med dessa problem vet vi, att det är mycket svårt att föra ut erfarenheter och kunskaper om vidden av tablettberoende.

Är det så att de problem som inte passar in i vår världsbild inte får finnas? Till förmån för en idylliserad bild av sjukvården offrar vi dessa tusen och åter tusen människor, som drabbats av det som inte får hända.

Jan Albinson Lena Westin
_______________________________________________________________