DAGENS PRESSMEDDELANDE tisdagen den 6 november 2001
Antidepressiva läkemedel kan orsaka förlust av impulskontroll och tvångsmässiga självmordstankar.
Ludmila Enquists namn är nu på allas våra läppar. Den ena efter den andra fördömer henne för vad hon har gjort nu, för vad hon kommer att göra i framtiden och för vad hon tros ha gjort bakåt i tiden.
Ludmila Engquist sjäv har berättat om sin nedstämdhet, depression och rädsla och om behandlingen med antidepressiva läkemedel. En behandling som, av intervjun i Expressen måndagen den 5 november, 2001 att döma, inte gav någon positiv effekt, snarare mer ångest, aggressioner, panik och självmordstankar.
Det är väl känt att antidepressiva läkemedel kan orsaka förlust av impulskontroll. Till KILEN har många människor under åren rapporterat om detta. Man beskriver hur man har gjort saker som man annars absolut inte skulle göra, man har handlat utan hänsyn till konsekvenserna. Ofta har detta blivit ännu mera uppenbart i pressade situationer. Man beskriver hur man kör mot rött fast man vet bättre; säger saker som man inte borde; får aggressiva utbrott och blir hotfull fast man vanligtvis är en lugn och sansad person. Många beskriver en personlighetsförvirring som en effekt av de antidepressiva läkemedlen.
KILEN har även många rapporter från människor som har tvångsmässiga självmordstankar, människor som tidigare inte tänkt på att ta livet av sig, utan som själva tydligt kan se ett samband mellan läkemedelsintag och dessa förfärliga effekter.
Många känner stor förtvivlan och rädsla för sig själva, man känner inte igen sig själv och sina handlingar.
Att antidepressiva läkemedel kan orsaka dessa effekter är hela tiden något som läkemedelsindustrin, läkare och myndigheter tystar ner.
De som drabbas av dess effekter få ofta lida på samma sätt som nu Ludmila Engquist, även om man slipper göra det på tidningarnas förstasidor Man blir dömd för sina handlingar. Man blir misstrodd i allt man har gjort och omgivningen tittar med misstro på ens handlingar.
Endast de som lyckas få en advokat som försvarare och någon som ställer upp och bekräftar att läkemedlen kan skada har en rimlig chans i detta sammanhang.
Läkemedelsbiverkningar och skador är ett allvarligt och mycket stort problem i vårt samhälle. De flesta får lida i ensamhet, utan stöd från omgivning, försäkringar och ett ansvarstagande samhälle. Läkemedelsbiverkningar och skador finns. Ludmila Engquist grillas på allmänhetens bål och får lida för något som hon inte kan rå på. Låt oss inte döma innan vi vet bättre!
För vidare information
Jan Albinson Lena Westin
Mobil 070-373 18 42 Mobil 070 373 18 41
______________________________________________________________________
KILEN-Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa
Kammakargatan 7, 111 40 Stockholm
Tel. 08-696 0100 Fax.08-696 0110
e-post [email protected] https://kilen.org
|