DAGENS PRESSMEDDELANDE
fredagen den 18 januari 2002

Läkemedelsinformation eller Läkemedelsreklam till folket?

Från KILEN Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa, Dag Hammarskjöldfonden, HAI Health Action International & EPHA European Public Health Alliance


Konsument- och hälsoorganisationer i Europa säger NEJ till läkemedelsreklam direkt riktad till allmänheten.

HAI (Health Action International) och EPHA (European Public Health Alliance) inbjöd till ett internationellt seminarium i Bryssel (02-01-10) för att diskutera EUs förslag till förändrad lagstiftning när det gäller läkemedelsindustrins rätt att få marknadsföra receptbelagda AIDS-, astma- och diabetesmediciner direkt till allmänheten.

På konferensen konstaterades att EU inte behöver förändra nuvarande lagar för att förse konsumenterna med läkemedelsinformation av god kvalitet.

De företrädare för konsumenter, hälso- och sjukvårdspersonal, forskare m.fl., som deltog i konferensen uttryckte sin oro över att resultatet av detta EU-förslag skulle komma att skapa en situation liknande den som råder i USA. Där har direktreklamen (DTCA, Direct-to-Consumer-Advertising) skapat en ohållbar kostnadsutveckling för sjukvården, och dessutom bidragit till onödig, felaktig och riskfylld användning av läkemedel.
Av dessa skäl är DTCA för närvarande illegalt i Europa.

Läkemedelsreklam är ett allvarligt hot mot säkerhet på hälsoområdet, sa Barbara Mintzes från University of British Columbia i Vancouver och ledande expert på DTCA. Efter nästan 20 års erfarenhet av läkemedelsreklam i USA finns det inga bevis för att den skulle förbättra patienternas hälsa. Det enda som förbättras är läkemedelsindustrins vinster. Patienterna och hälsovårdssystemet är förlorarna.

Departement och ministerier utryckte också sin reservation inför den föreslagna förändringen. Mr. Léon Weaver, Director of Pharmaceutical Affairs på Hälsovårdsministeriet i Holland betonade att den föreslagna lagen var oklar. Om lagen verkligen gäller information och inte reklam, så finns det ingen anledning att ändra på nuvarande lag. Dessutom meddelade han att den holländska regeringen skulle rösta emot den föreslagna förändringen. Han berättade också att hans departementet var utsatt för daglig press från läkemedelsindustrin i Holland för att de skulle släppa efter på reklamförbudet.

HAI och EPHA avslutade konferensen med att avfärda EU-förslaget och kräver:

att kommissionen är rättfram och tydlig med vad som är den drivande kraften bakom förslaget
att kommissionen arbetar för att stärka, inte liberalisera, lagarna som skyddar allmänheten och sjukvårdspersonalen från partisk och kommersiell information.

Representanter från regeringar, konsument- och patientgrupper, forskare, sjukvårdspersonal och läkemedelsindustrin, som deltog i denna konferens var överens om att konsumenter och patienter behöver större tillgång till en läkemedels- och sjukdomsinformation som är objektiv och av god kvalitet. Många ifrågasatte om läkemedelsindustrin är den ideala förmedlaren av sådan information.
En rapport från seminariet kommer att publiceras inom kort av HAI-Europe.

För ytterligare upplysningar kontakta:
Lena Westin eller Jan Albinson på KILEN Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa

______________________________________________________________________