DAGENS PRESSMEDDELANDE onsdagen den 24 april 2002
KILENs 10års jubileum
Välkommen att närvara vid KILENs 10års jubileum
den 24 april kl. 13.00-17.00
på fartyget Sjösidan, Skeppsbrokajen, Kajplats 102
PROGRAM
13.00 Välkommen (KILEN)
13.05 Det läkemedelsberoende samhället 1
Ingrid Burman (v), ordförande i Socialutskottet, Riksdagen
13.20 Det läkemedelsberoende samhället 2
Jan Albinson & Lena Westin, grundare av KILEN
14.00 Vetenskap som vidskepelse,
Eva Moberg, dramatiker, essäist, kolumnist
14.30 Kaffe och tårta
15.00 Körsång
15.15 Det civila samhällets kraft,
Olle Nordberg, direktor Dag Hammarskjöldfonden
15.40 Säkrare läkemedelsanvändning,
Sten Olsson, Head of External Affairs, the Uppsala Monitoring Centre
16.05 Läkemedel och makt,
Göran Greider, författare, chefsredaktör Dalademokraten
16.30 Det läkemedelsberoende samhället 3
Susanne Eberstein (s), 2:e vice ordförande i Socialutskottet
16.45 Avslutande ord, TACK! (KILEN)
DET LÄKEMEDELSBEROENDE SAMHÄLLET
Det är nu tio år sedan KILEN startade sin verksamhet, redan då byggd på 17 års erfarenhet av arbete med problemet läkemedelsberoende och alla dess aspekter.
De gångna tjugosju åren har i högsta grad förändrat vår syn på problemet. Det vi såg som en enskild individs problem med läkemedel, och som en del av dem kallade för missbruk, har med tiden allt mer kommit att framstå som ett växande samhällsproblem betingat av den ekonomiska och sociala utvecklingen i samhället. I allt större utsträckning tycks denna utveckling ställa krav på oss, som en normalt fungerande kropp och ett normalt fungerande psyke inte klarar av. De resultat som förväntas av oss tycks sträcka sig bortom det mänskligt möjliga och för att uppnå dem försöker vi med medicinens hjälp förbättra vår prestationsförmåga.
Vi dopar oss, med vår hälsa och våra personliga liv som insats och därmed döljs det faktum att det egentliga beroendet ligger på en annan nivå.
Det ekonomiska beroendet av läkemedelsindustrin är påtagligt för många nationer i världen och inte minst för EU, som f.n. arbetar på flera plan för att stärka den europeiska industrins position.
Läkemedelsindustrin skapar arbetstillfällen och prestigefylld forskning Den påstår sig vara samhällets sparbössa i det att dess produkter kan minska sjukskrivningar, sjukhusinläggningar och bota på kortare tid än andra metoder. Läkemedlen sägs också kunna förebygga sjukdomar som eventuellt kan drabba individen i en framtid.
Samtidigt ser vi inte bara en ohämmad ökning av samhällets kostnader för läkemedlen utan också en dagligen påtalad ökad kostnad för sjukskrivningar. Trots att vi använder mer och dyrare läkemedel tycks de inte ha någon påtaglig effekt på hälsotillståndet om nu inte läkemedlen bidrar till det ökande antalet sjukskrivningar.
Samhällets sociala och politiska beroende av läkemedlen blir alltmer framträdande. De ökande kraven inom alla samhällets sektorer är inte längre förknippade med en gemensam idé om uppbyggandet av ett välfärdssamhälle. Våra ökade arbetsinsatser är inte betingade av att vi är på väg att få det bättre utan av att vi är på väg att få det sämre. Hänger vi inte med är risken stor att vi hamnar på en samhällets sopbacke där vi alltför ofta redan ser släktingar, vänner och arbetskamrater. När vi gör vad vi kan för att orka, tar läkemedel för att dämpa symtom eller stänga av känslan av hopplöshet, kan vi idag få veta att vi äter livsstilsmediciner. Vi framstår som luststyrda individer, som gör det enkelt för oss och har kul med piller. Förskrivningen av läkemedel ökar i takt med politiska partiers och organisationers hjälplöshet.
Samhällets maktstruktur är i hög grad beroende av läkemedelsindustrin. På denna vilar idag prestigen för läkarkåren, mängder av myndigheter och i stort sett hela det hälsopolitiska etablissemanget med kommunal- landstings- och andra sjukvårdspolitiker.
Läkemedelsindustrin har en enorm makt över media och innebär mycket stora intäkter för reklam- och PR-företag. Media vet att nyheter från läkemedelsindustrin ger ökad lösnummerförsäljning och ökade tittarsiffror. Reklamföretagen vet att en ny produkt från industrin är en framtida inkomst för dem. Idag är de så väl medvetna om det att de till och med deltar i utvecklandet av dessa produkter.
Vi har stigit in i det läkemedelsberoende samhället och är på väg mot det läkemedelsmissbrukande samhället, om vi inte stannar upp, tänker efter och lyssnar på dem som reagerar.
Motreaktionerna finns och det är här KILEN har sin kanske viktigaste roll i det nuvarande och kommande arbetet att lyssna till de kritiska röster som hörs så tydligt för den som befinner sig på läkemedelsanvändarens/konsumentens nivå.
Att lyssna på och samla in den kunskap som är konsumenternas är en åtgärd, att värdera och formulera kunskapen och att föra den tillbaka till konsumenter och beslutsfattare är ytterligare en av de åtgärder KILEN påtagit sig.
KILENs konsumentdatabas för rapporter om läkemedelsbiverkningar från användare och andra är en av grundstenarna.
Rådgivnings- och utbildningsverksamheten, där vi får kunskap om människors behov och åsikter, är den andra grundstenen.
Samarbete är den tredje grundstenen. Samarbete med konsumentorganisationer och andra i Sverige och i andra länder, ty vi har all anledning att möta näringslivets globalisering med en konsumentrörelsens globalisering, för ömsesidigt stöd och kunskapsutbyte.
Förutom kunskapsbyggandet finns ett antal utomordentligt viktiga uppgifter där KILEN och dess samarbetspartner i dag verkar. Bland dessa kan nämnas att kritiskt granska läkemedelsindustrins marknadsföring; att följa läkemedelsfrågorna inom EU och att arbeta för en ökad internationell satsning på farmakovigilans (biverkningsrapportering) och inte minst då konsumenternas rätt att rapportera.
Den fjärde grundstenen är solidariteten med dem som, genom sin egen plåga, bygger vår kunskap om läkemedel och allt som därmed hör samman.
Vägen framåt är inte fri från svårigheter och hinder, men de krafter som driver oss växer påtagligt i styrka.
Jan Albinson Kersti Andersson Lena Westin
|