DAGENS PRESSMEDDELANDE torsdagen den 24 oktober 2002
Europaparlamentet avvisar läkemedelsreklam
Europaparlamentet avvisar med kraftfulla 494 röster mot och 42 röster för Kommissionens förslag om att tillåta reklam för receptbelagda läkemedel för vissa sjukdomsgrupper (HIV/AIDS, astma och diabetes).
Läkemedelsindustrin har genom ett långvarigt och ihärdigt lobbyarbete fått såväl Kommissionen som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA att argumentera för ett borttagande av gällande förbud mot reklam direkt till konsumenterna rörande receptbelagda läkemedel. Såväl industrin som den europeiska läkemedelsmyndigheten har framhållit konsumenternas rätt till information om nya läkemedel, men argumentationen, liksom Kommissionens skrivning har dock inte förmått upprätthålla en skarp gräns mellan begreppen information och reklam (olika begrepp har dessutom använts i olika språkversioner av Kommissonens förslag) och bland annat på grund av detta avvisas förslaget.
Det är med största tillfredställelse vi ser parlamentets beslut, säger Lena Westin vid KILEN. Den industri som inte ens visat sig ärlig nog att offentligt redovisa den egna forskning som innehållit negativa resultat om deras produkter kan inte utan vidare accepteras ens som informatör.
Parlamentarikernas beslut visar också en lyhördhet för konsumenternas behov och är ett gott tecken på en fungerande demokratisk process.
Jan Albinson vid KILEN säger: Läkemedelsindustrin är inte mogen att informera konsumenterna. De saknar förmåga till dialog och uppvisar inte någon större omtanke vare sig om konsumenternas hälsa eller nationernas ekonomi. Deras krav på direktreklam och deras önskan om snabbare handläggning av godkännande av nya läkemedel grundar sig i första hand på deras behov av stöd i konkurrensen mot läkemdelsindustrin utanför Europa. Det är ett omodernt förhållningssätt. De verkliga framgångarna skulle den europeiska industrin vinna genom att skapa en verklig dialog med konsumenterna.
Vid KILEN anser man att det som nu förevarit också sätter fingret på en öm punkt i EUs nuvarande läkemedelsarbete, det förhållandet att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA, ligger under EUs näringslivsutskott och inte under utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Varken EMEA eller det svenska Läkemedelsverket skulle godkännas som opartiska om de granskades mot jävsparagrafen i den svenska förvaltningslagen. Sett ur ett konsumentperspektiv måste deras opartiskhet ifrågasättas, menar man vid institutet.
|