Andra Skrivelser
tisdagen den 17 april 2001

Patienten i fokus eller bara för pengarna?


KILEN säger också NEJ till all maskerad reklam och s.k. sjukdomsinformation, där professorer och vetenskapsmän, på uppdrag av läkemedelsindustrin och i deras annonsbilagor, berättar att vi befinner oss i riskzonen för den ena eller andra sjukdomen.

I Sverige, Europa och stora delar av världen står läkemedelsindustrin i startgropen för att få marknads-föra läkemedel direkt ut till oss konsumenter blivande och varande patienter. Den stora satsningen på oss konsumenter är ny och hävdas av industrin ge patienterna läkemedelsinformation och konsument-utbildning. Läkemedelsreklam har tidigare i huvudsak riktats till förskrivande läkare.
Den direkta och öppna konsumentreklamen (DTCA direktreklam till konsumenterna) är än så länge förbjuden i Sverige, Europa och många andra länder. I USA och Nya Zeeland är konsumentreklam tillåten. I USA, där DTCA har varit tillåten i drygt 10 år har kostnaden för reklamen stigit från 35 miljoner SEK (1987) till 18 miljarder SEK (1999).

Förtäckt läkemedelsreklam, sjukdomsorienterad reklam, reklam i form av artiklar etc. förekommer dock dagligen i Sverige och världen runt. Reklam som syftar till att öka användning, försäljning och företagens vinster.

KILEN säger NEJ till all läkemedelsreklam för att:
-Läkemedelsreklamen har som främsta syfte att lansera nya läkemedel och stimulera försäljning. Detta strider mot människors verkliga behov av läkemedel och en rationell användning av läkemedel, vilket innebär att läkemedel bara skall användas då verkliga behov finnes.
-Läkemedelsreklamen ger en glättig information, d.v.s. döljer viktiga fakta, obehagligheter och bekymmer och ger en ofullständig information. Läkemedelsreklamen gynnar inte ett säkerhets-tänkande, människor får inte ta del av problem, biverkningar, skador etc.
-Läkemedel är inte vilken produkt som helst, läkemedel som vara är känsligare för människor än ex. bilar, båtar och TV-apparater. Läkemedel har ett skimmer runt sig, människor uppfattar att läkemedel som marknadsförs är särskilt säkra och särskilt godkända. Människors hälsa måste sättas i fokus och inte i första hand läkemedelsföretagens vinstintressen!
- Läkemedelsreklam påverkar vår uppfattning om hälsa
- Läkemedelsreklam medikaliserar samhället
- Läkemedelsreklam gäller ofta nya läkemedel som saknar en uttömmande risk- och skadeprofil.
- Läkemedelsreklamen förhindrar annan terapi och behandling att utvecklas och satsas på. Vad är det som säger att läkemedel alltid är den bästa boten?
- Läkemedelsreklam påverkar läkare patientrelationen negativt
- Läkemedelsreklam skapar icke ändamålsenliga behov och efterfrågan på läkemedel.
- Ökad satsning på läkemedelsreklam till konsumenterna ökar läkemedelskostnaderna och minskar forskning och utveckling av livsviktiga läkemedel
- Läkare förskriver i hög utsträckning mediciner som marknadsförs till allmänheten
- Läkemedelsreklam ökar risken för beroende och skador av läkemedel
- Läkemedelsreklam informerar och utbildar inte, den syftar till att skapa behov av specifika produkter för långtidsanvändning hos en bred allmänhet.

Vi behöver ökade kunskaper om läkemedel, där även läkemedelsanvändarens erfarenhet räknas detta behov kan inte fyllas av läkemedelsindustrins reklamblad!

Jan Albinson Lena Westin