Andra Skrivelser
fredagen den 12 april 2002

Information om:
KILENs konsumentdatabas för biverkningsrapportering och kampanjen för konsumentrapportering i Dalarna och Stockholm.


Under många år har nu KILEN arbetat med att ta tillvara de erfarenheter som läkemedelsanvändarna gör vad gäller läkemedels effekter och biverkningar. Arbetet har visat att mycken och värdefull information ligger obrukad i denna den primära källan till kunskap om läkemedel i praktiken.
Från vårt första projekt, det EU-stödda ELIN (Erfarenheter av Läkemedel I Norden), 1996, har arbetet utvecklats till det idag världsomspännande nätverket CRM (Consumer Reports on Medicines). Nätverket har sitt ursprung i den av oss arrangerade internationella konferensen Consumer Reports on Medicines, som hölls i Sigtuna hösten 2000.
Tanken att ge möjlighet för läkemedelsanvändaren att själv lämna rapporter om biverkningar har omfattats med mycket positivt intresse från såväl myndigheter som organisationer i många länder. Ett starkt stöd för idén har vi inte minst från Världshälsoorganisationen och dess enhet för Essential Drugs and Medicines Policy i Genève.
Vid det 24e årliga mötet för nationella biverkningscentra, anslutna till WHOs Drug Monito-ring Programme, gavs KILEN uppdraget att skapa ett underlag för fortsatta diskussioner om konsumentrapportering metoder, begränsningar och möjligheter att läggas fram för det 25e mötet, hösten 2002. Den nu startade kampanjen är bl.a. en del i detta arbete.

Våra tidigare mycket begränsade resurser gjorde att vi fick nöja oss med att ta emot de spontana rapporter som råd- och hjälpsökande lämnade till oss. Även om det med tiden blivit ett rätt omfattande material så tar vi nu steget att aktivt gå ut och uppmana läkemedels-användare (och andra) att rapportera misstankar om läkemedelsbiverkningar direkt till vår databas. Som ett första steg startar vi nu en kampanj i Dalarna och Stockholm och det är naturligtvis vår förhoppning att Ni, som nu erhåller detta material, ska ha en möjlighet att bidra till att sprida kunskap om den möjlighet som finns för patienter / läkemedelskonsumenter att själva rapportera misstänkta biverkningar.

Arbetet syftar naturligtvis till att öka kunskapen om läkemedel och det är vår övertygelse att det kommer utgöra ett viktigt komplement till den existerande biverkningsrapporteringen från läkare till Läkemedelsverket. Förutom ökad kunskap ser vi det också som utomordentligt angeläget att läkemedelsanvändare själva tar ett större ansvar för sin behandling och uppmärksamt följer utvecklingen av såväl soten som boten. Vår erfarenhet visar att den som aktivt följer sin egen utveckling under ett sjukdoms- och behandlingsförlopp har avsevärt mycket större möjligheter att uppnå hälsa än den som passivt tar emot behandlingen.

Naturligtvis kan mycket sägas om vår nuvarande kampanj, om konsumentrapportering, om det internationella arbetet o.s.v., men vi ber den intresserade att ta kontakt med oss för ytterligare information.
Den som önskar ytterligare material av det slag som här bifogats ombedes likaledes att kontakta oss på KILEN.

Läkemedelsverket är informerade om kampanjen och följer med intresse om kampanjen kommer att innebära en ökad biverkningsrapportering från läkare i de berörda områdena.

Med vänlig hälsning



Jan Albinson Kersti Andersson Lena Westin


Bifogat material: Informationsfolder. Informationskort. Rapporteringsformulär. Affisch.