Andra Skrivelser
söndagen den 4 maj 2003

Beträffande Konsumenthearing om förskrivningen av antidepressiva läkemedel.
2003-05-04


Till ledamöterna i socialutskottet:
Magdalena Andersson (m)
Ingrid Burman (v)
Kerstin Heinemann (fp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Chatrine Pålsson (kd)
Annika Qarlsson (c)
Conny Öhman (s)


Kopia till socialministern, Jan Albinson Kilen, samt Karin Andersson Sveriges Television.


Beträffande Konsumenthearing om förskrivningen av antidepressiva läkemedel.



Ärade ledamöter,

Ingen av de medverkande i denna hearing behandlar patienter med antidepressiva läkemedel. I mina patienters intresse framför jag därför i denna form nio frågor som jag anser bör besvaras på torsdag.

1. Kilens verksamhet avser läkemedel som förskrivs på recept av läkare till människor med psykisk sjukdom. Om en patient slutar att ta medicinen eller ändrar doseringen så att något händer till följd av denna verksamhet (återinsjuknande, självmord, mord, brott, missbruk, arbetsoförmåga) vilket lagrum reglerar Kilens ansvar?
2. Kilen har en omfattande publicistisk verksamhet och yttrar sig med auktoritet i medier rörande läkemedelsberoende. Kilen åberopar en mångårig erfarenhet och använder formuleringar som ger intryck av att man besitter expertis. Vilka krav ställer ledamöterna avseende denna påstådda kompetens? Vilken insyn har ledamöterna i verksamheten?
3. Kilens databas Elin över läkemedelsbiverkningar öppnades för flera år sedan. Finns det någon offentlig rapport om inkomna uppgifter (antal rapporter, typ av läkemedel, typ av biverkningar, åtgärder)? Hanteras dessa uppgifter enligt Personuppgiftslagen?
4. Enligt regeringsbeslut 2001-01-25 beviljades Kilen 3 mkr för år 2001, att utbetalas av Socialstyrelsen efter rekvisiton från det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för år 2000 uppförda anslaget A3 Bidrag till hälso- och sjukvård, anslagsposten 7 Ersättning till smittbärare. Är det lagligt att utnytttja denna anslagspost?
5. Kilen företar resor till olika länder. Vilken redovisningsskyldighet föreligger av Kilens ekonomiska förvaltning?
6. I en fp-motion 1996/1997 föreslogs att SBU skulle utreda Kilens verksamhet. Avser socialutskottet verka för en sådan utredning?
7. Avser socialutskottet verka för stöd till Föreningen Balans, Riksorganisationen SPES, Ananke, Schizofreniförbundet och Svenska Ångestsyndromsällskapet?
8. Hearingen för upp frågan om behandling av depressioner på den politiska dagordningen. Socialutskottet tar därmed ansvar för en fråga om liv eller död; knappast ett konsument-ärende. Fortfarande tar cirka 1400 deprimerade personer sina liv varje år. Fyra makroförändringar har inträffat i Sverige de senaste tio åren: a) Långtidssjukskrivning till följd av psykisk ohälsa har ökat; b) Alkoholkonsumtionen har ökat; c) Förskrivningen av antidepressiva medel har ökat; d) Antalet självmord har minskat med 31 procentenheter på tio år, från att ha legat väsentligen oförändrat sedan etthundra år. Idag lever omkring 2500 personer som annars skulle tagit sina liv under denna period. Om denna minskning av antalet självmord inte beror på den ökade förskrivningen av antidepressiva medel, vad beror den på? Har någon medicinsk behandling påverkat dödligheten i någon folksjukdom i samma mån?
9. Syftet med hearingen är bland annat att besvara frågan Finns det skäl för politiska ingripanden?. Om politiska ingripanden kan bli följden avseende behandling av depressioner, kan sådana ingripanden också komma att omfatta medicinsk behandling av andra vanliga sjukdomar, till exempel diabetes och rheumatism?

Jag vill kommentera epitetet industrisponsrad som tilldelats mig av Kilen och som återges i Apotekarsocietetens tidning Läkemedelsvärlden. Karolinska Institutet tar emot anslag från forskande läkemedelsföretag så att jag vetenskapligt kan utvärdera läkemedelsbehandling för patienter med sjuklig ångest. Sådan uppdragsforskning uppmuntras av riksdagen sedan 1985. Den granskas och godkänns av Läkemedelsverket och av etikkommitté, och resultaten publiceras. Jag har inga aktier eller ekonomiska intressen i något läkemedelsföretag. Min trovärdighet vilar på denna oberoende akademiska grund.

Stat och landsting anslår inga eller försumbara medel för sådan behandlingsforskning. Till följd av riksdagsbeslut räcker inte min lön vid Karolinska Institutet ens till mitt uppdrag som universitets-lektor att utbilda läkare. Staten underfinansierar universiteten. Det pågår en nedrustning av klinisk forskning till följd av politiska beslut. Till exempel förlorar Karolinska Institutet två framstående psykiatriska forskare: professor Lars Farde till AstraZeneca, och docent Markus Heilig till National Institute of Mental Health i Washington DC.

Slutligen: Ärade ledamöter har ett ansvar för att tillvarata människors rätt till vetenskapligt prövad behandling av psykisk sjukdom som hotar liv och relationer och ett meningsfullt liv.

Högaktningsfullt,

Christer Allgulander


PS. Nyligen skrev jag till socialministern rörande Kilen (se nedan) och har fått ett svar av departementssekreterare Martin Talvik.