Consumers International
KILEN Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa
Ordföranden Kommitté A
Consumers International ber om tillstånd att tala vid Kommitté A, under dagordningens punkt 13.9, Quality of care: patient safety, EB 109 R16.
Som representanter för Consumers International och KILEN Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa önskar vi göra följande uttalande.
Under senare år har det blivit uppenbart att vi behöver mer kunskap om kvalité, säkerhet och kostnadseffektivitet rörande de metoder som används i sjukvårdssystemen. En viktig del av denna kunskap måste byggas på undersökningar av tillbud och misstag. Vi kan varken förebygga eller behandla ett problem om vi inte känner dess natur och omfattning.
En avgörande del av det nödvändiga arbete som måste göras är, att förstärka säkerheten när det gäller läkemedel genom en ökad rapportering av biverkningar. I detta avseende är två saker av stor vikt.
" Systemet skall vara globalt och tillgängligt för envar
" Systemet skall innefatta slutanvändaren, konsumenten, av läkemedel både som rapportör av biverkningar och som partner i arbetet för säker och rationell läkemedelsanvändning.
Det är viktigt att hålla i åtanke att begreppen "säkerhet", "kvalitet" och "rationell användning" inte nödvändigtvis innebär detsamma sedda ur konsumentens synvikeln som sedda ur läkarens eller myndighetens synvinkel.
Idag har vi en utomordentlig databas vid
"WHO Programme for International Drug Monitoring". Denna databas innehåller mer än 2.7 million fallbeskrivningar av misstänkta läkemedelsbiverkningar som inkommit sedan 1968.
Sedan WHO-programmet etablerats flyttade databasen till Uppsala 1978. Det är f.n. 67 länder som bidrar med biverkningsrapporter, och det är nu världens största databas för misstänkta läkemedelsbiverkningar. Det är en unik resurs.
I början gjordes en överenskommelse, att på grund av arbetets experimentella natur, hålla data hemligt, utom för de deltagande länderna. Denna överenskommelse gäller alltjämt.
Genom åren har attityden gentemot sekretessen ändrats och arbetet är inte längre "experimetellt".
I dag tillåter 49 länder öppen tillgång till basens data och18 motsätter sig detsamma.
Sekretessen är inte förenlig med ett allmänhetens förtroende och därför bör det idag vara fri tillgång till WHOs data för varje ansvarstagande person eller grupp.
I dag har vi en situation där konsumenterna är i besittning av unika erfarenheter av läkemedel och WHO-databasen är i besittning av en likaledes unik samling data från professionella. Om dessa två flöden av kunskap kunde sammanföras skulle arbetet för ökad säkerhet och kvalité i sjukvården ta mer än ett steg framåt.
Vi önskar att WHO verkar för
" Fri tillgång för alla till WHO Database for International Drug Monitoring.
" främjande av konsumentmedverkan i alla relevanta delar av arbetet för vårdkvalitet och patientsäkerhet.
Genève 16 maj, 2002
Jan Albinson Lena Westin
grundare av KILEN